Djursjukskötare
Våra medlemmar är bland annat djursjukskötare, djurvårdare, röntgentekniker, laboratorieassistenter och administrativ personal på små och stora kliniker och djursjukhus runt om i Sverige.
RAID arbetar för att stärka samtliga medlemmars olika yrkesidentiteter och höja yrkenas status. Utbildning är en av våra viktigaste frågor.
Jobbar du med djursjukvård?
Genom RAID har du möjlighet att påverka hur din yrkessituation ser ut idag och i framtiden.
Förening riktar sig till dig som är djursjukskötare, djurvårdare, BMA, tekniker eller administratör inom djursjukvården. Vi har sedan starten 1997 jobbat för att stärka yrkesidentiteten bland våra medlemmar. Bra grund- och vidareutbildning tillhör våra viktigaste frågor. RAID är fackligt oberoende.
Bli medlem i RAID genom att ansöka via mailformuläret nedan, klicka här!
Välkommen till vår sida om djursjukskötare! Som djurälskare och ansvarstagande husdjursägare är det viktigt att vi förstår vikten av att ha kvalificerad vård för våra fyrbenta vänner. Djursjukskötare spelar en avgörande roll i att säkerställa välbefinnandet och hälsan hos våra älskade husdjur.
En djursjukskötare, även känd som en veterinärtekniker, är en yrkesperson inom veterinärvården som arbetar i nära samarbete med veterinärer för att erbjuda omfattande vård till djur. Deras expertis sträcker sig över olika områden, inklusive kirurgi, diagnostik, farmakologi och sjukvård. Djursjukskötare har en bred kunskapsbas och är skickliga på att hantera akuta situationer och förbereda djur för kirurgiska ingrepp.
En av de viktigaste uppgifterna för en djursjukskötare är att assistera veterinären under undersökningar och behandlingar. De är experter på att hantera och övervaka djur under olika procedurer. Dessutom ansvarar de för att ta blodprover, utföra laboratorietester och analysera resultat för att ställa diagnoser. Djursjukskötare har också kunskaper om läkemedel och är ansvariga för att administrera medicinering och övervaka djurens reaktioner på behandlingar.
Utöver akutvård och diagnos är djursjukskötare involverade i att ge djurägare råd och information om djurens välbefinnande. De kan ge instruktioner om rätt utfodring, motion och allmän vård av husdjur. Djursjukskötare spelar en viktig roll i att utbilda djurägare om förebyggande vård och främjande av djurens hälsa.
För att bli en djursjukskötare krävs det en gedigen utbildning och certifiering. Många djursjukskötare har en associate degree inom veterinärteknik eller en liknande utbildning. Utbildningen omfattar både teoretisk undervisning och praktisk träning. Efter avslutad utbildning måste djursjukskötare också klara en nationell certifieringsexamen för att få sin legitimation.
Om du letar efter professionell vård och engagerade experter för ditt husdjur, tveka inte att kontakta en erfaren djursjukskötare. Deras passion för djurens välbefinnande och deras kunskaper inom veterinärmedicin kommer att säkerställa att ditt husdjur får den bästa möjliga vården.
Här kan du läsa tidningen RAID på webben.
Klicka på framsidan på det nummer du vill läsa så öppnas tidningen i ett nytt fönster där du kan bläddra fram och tillbaka mellan sidorna. Trevlig läsning!
Letar du efter mediaguide för annonsering eller redaktionell medverkan hittar du den här.
Djursjukvårdare blir legitimerad djursjukskötare
Djursjukvårdare var tidigare ett yrke inom djursjukvård men har numera ersatts av legitimerad djursjukskötare och djurvårdare.
Djursjukvårdaren assisterar ofta veterinären, men utför också flertalet arbetssuppgifter självständigt på djursjukhus, djurkliniker och veterinärmottagnningar, till exempel att söva djur, passa narkos, röntga, ta blodprov, utföra sårvård, ge telefonrådgivning mm.
Djursjukvårdare i Sverige
Vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Skara har en högskoleutbildning funnits sedan 1984 (Djursjukvårdarlinjen, ettårig). Från 1998 blev den tvåårig och bytte namn till Djursjukvårdarprogrammet (80p). År 2009 bytte den namn till kandidatprogrammet Djursjukskötarprogrammet (180 hp).
Från årsskiftet 2009/2010 inträdde en ny lag som innebär att man behöver legitimation eller godkännande för arbetsgrupper som arbetar med djurvård. Titeln djursjukvårdare försvinner och den skyddade yrkestiteln blir då legitimerad djursjukskötare. Bakgrunden till lagen syftar på att säkerställa kvalitén på djurvården och öka djurskyddet vid olika behandlingar. I samband med den nya lagen kom även titeln djurvårdare. Djurvårdare ingår inte i gruppen djurhälsopersonal.
Riksföreningen Anställda Inom Djursjukvården (RAID) är djursjukvårdarnas egna intresseorganisation och har över 1000 medlemmar.
Texten ovan är hämtad från Wikipedia.
Legitimerad djursjukskötare
Djursjukskötare och djursjukskötarstudenter
Som djursjukskötare finns det krav på behörighet och den söker du hos oss. Om du är djursjukskötarstudent kan du arbeta inom djurens hälso- och sjukvård. Vad du får göra beror då helt och hållet på hur långt du har kommit i din utbildning. Som djursjukskötare ingår du i gruppen som kallas för djurhälsopersonal.
Att arbeta inom djurens hälso- och sjukvård
Det finns djurhälsopersonal och det finns övrig personal som arbetar inom djurens hälso- och sjukvård. Några av yrkena tillhör gruppen djurhälsopersonal. Om ditt yrke inte ingår i gruppen djurhälsopersonal tillhör du gruppen övrig personal. Då begränsas du i vad du får göra enligt det så kallade behandlingsförbudet.
Djurhälsopersonal
Du tillhör gruppen djurhälsopersonal om du är legitimerad veterinär eller djursjukskötare, godkänd hovslagare, godkänd och legitimerad fysioterapeut, sjukgymnast, tandläkare eller sjuksköterska.
Texten ovan är hämtad från Jordbruksverket. Läs mer om djursjukskötare här www.jordbruksverket.se.
Bli medlem i RAID
Arbetar du som djursjukskötare, djurvårdare, röntgentekniker, laboratorieassistenter och administrativ personal bör du bli medlem i RAID. Medlemsavgiften för år 2021 är 400 kronor för enskild medlem. 200 kr för studenter/ pensionärer. 600 kronor för enskild stödmedlem. 1000 kronor för företag och kliniker som vill stödja RAID, varav serviceagvift 700 kronor. Swish nr 1232689537 eller Bankgiro nr 5082-4028. Kom ihåg att skriva ditt namn på betalningen i fältet meddelanden.
Bli medlem i RAID
Fyll i formuläret här under och skicka in till oss så tar vi kontakt med dig. Du kommer då även att få medlemstidningen RAID, först på posten och därefter digitalt. Välkommen som medlem.